Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 Stäng

Logga in eller skapa en profil för att få tillgång till mina sidor.

Stäng

Kundkorg

Totalt: st, inkl. moms.
Din kundkorg är tom

På elkedjan.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

 Stäng

Du har valt

Genom att du har valt en butik så anpassas webbsidans innehåll för matcha det lokala utbudet!

  {{storeFinderService.selectedVendorModel.Vendor.Phone1}}

Du kan nu göra beställningar från den valda butiken.

Du kan söka på butiksnamn, postnummer eller postort för att hitta din butik.

140 butiker och 1900 anställda elektriker i samverkan nära dig. Hitta din Elkedjan-butik

Bild för kategori Hur du ska förvara ditt kaffe

Hur du ska förvara ditt kaffe

 
Varje år dricker vi 27 miljoner koppar kaffe, bara här i Sverige. Men alla koppar som vi dricker är inte alltid goda, mycket beroende på att vi inte vet hur kaffet ska förvaras på bästa sätt. För att kaffe ska smaka så mycket och bra som möjligt ska det förvaras torrt, mörkt och i originalförpackningen. Ju mer luft, fukt, ljus och värme som kaffet utsätts för, desto mer smak går förlorad. 
  

När det kommer till att förvara kaffe finns det 4 variabler som påverkar kaffet negativt; luft, fukt, ljus och värme. Samtliga 4 variabler påverkar hur kaffet smakar, och gäller både kaffebönor och malet kaffe.

Vad det gäller luft finns det olika lösningar. Det enklaste sättet för att minska kaffets kontakt med luft, är att låta kaffet vara kvar i sin originalförpackning. Sedan kan det även vara effektivt att placera förpackningen i en tät burk för att minska luftkontakten än mer.

Fukt säger sig självt, det gäller att förvara kaffet eller kaffebönorna i en burk eller påse samt miljö där det inte finns fukt eller vatten.

Det du bör tänka på när det gäller ljus är att förvara kaffet i en burk eller påse som helt enkelt inte släpper in ljus. Så enkelt.

Värme är en faktor som påverkar kaffebönorna. Först om främst handlar det om att du inte bör förvara kaffet i en för varm miljö och ännu hellre i kylskåpet. Använd då en ordentlig förslutning så att fukten och luften i kylskåpet inte kommer åt kaffet. Om du lagrar större mängder kaffe går det även bra att förlänga livslängden på kaffet genom att lägga det i frysen. 
  

Så, hur ska vi göra för att lyckas med en god kopp kaffe?

  1. Behåll alltid kaffet i originalförpackningen, om kaffet utsätts för syre minskar kaffets smak.
  2. Se till att kaffebryggaren/utrustningen är ren.
  3. Använd alltid färskt vatten.
  4. Dosera 7 gram kaffe, helst nymalet, per kopp vatten.
  5. Överdosera inte, utan välj hellre kaffe som är mer mörkrostat. ”En extra skopa för bryggare” är en gammal myt som gör att kaffet smakar beskt.
  6. Vattnets temperatur bör ligga på 92–96°C – strax under kokpunkten – när det rinner igenom filtret.
  7. Optimal tid för bryggning är 5–6 minuter för 10 koppar. Då får du ut kaffets bästa smakämnen. Om det dröjer längre löses bitterämnen ut och försämrar kaffets smak.
  8. Bonustips innan servering: rör om i botten av kannan. Det kraftigaste kaffet, som kommer först, lägger sig där.