Företag

Privat

13 maj 2024

Bondförnuft – en självklarhet när Oppunda El jobbar hållbart.

– Min vision är att alla ska vakna och tänka att det är dags att sätta fart! Alla kan göra något, alla kan göra lite!

Victoria Hansson, vd på Oppunda El är engagerad när hon pratar hållbarhet och hur man som företag kan jobba för att dra sitt strå till stacken, för att skapa en bättre omvärld.

– Privatpersoner tänker och agerar ofta hållbart, men på företagssidan är det trögt. Här behöver vi bli mycket bättre!

När Victoria för sexton år sedan började på Oppunda jobbade hon från början med ekonomi hos de bolag som då ingick i gruppen; Oppunda El, Oppunda Svets och Oppunda Kraft. Efter hand blev hon även ansvarig för arbetet med kvalitet och miljö och 2010 miljöcertifierades Oppunda El enligt ISO 14001.

För att komma igång med miljöarbetet gjorde Oppunda El en miljöinventering där hela företaget gick igenom funktioner och arbetssätt. Därefter bedömde man allt från ”bäst till värst”. Slutligen gjordes en prioritering av möjliga åtgärder.

Det handlar mycket om bondförnuft när det gäller hållbarhet, berättar Victoria. Vissa åtgärder kunde vi göra direkt, som att gå över till fakturering via e-post i stället för brev. Både enklare och billigare.

Andra åtgärder var dyrare och svårare att genomföra, som att byta ut alla fordon till eldrift.

Det går smidigt för oss tjänstemän att byta till elbil, men våra elektriker måste ha en bil som kan fyllas med mycket utrustning och klara att vara ute på olika uppdrag hos kunder hela dagar utan att ladda. Det kan vara lite svårare att lösa i praktiken.

Sedan 2023 är Victoria Hansson vd för Oppunda El men engagemanget för miljöarbetet är kvar. För att följa upp de olika miljömålen jobbar hon med en årlig verksamhetsplan med kvantifierbara mål. Allt från att jobba med grön teknik eller smart mätning av vatten och el till att installera energisnål belysning hos sina kunder. Företaget har även gått igenom de globala miljömålen enligt FNs Agenda 2030, för att se vilka fler åtgärder de kan göra. Och vad de redan har gjort.

Det är viktigt att föregå med gott exempel, det känns bra att jag och resten av gänget på Oppunda gör vårt bästa!

 

Vilken utmaning ser du inför framtiden?

Det går fort, och det är viktigt att vi som installatör hänger med i all ny teknik. Att vara elektriker innebär inte längre att bara dra kabel utan vi måste vara insatta i avancerad teknik. Vår lägstanivå måste alltid vara hög.

Sedan har inte slutkund alltid hängt med. Ny teknik kräver ofta mycket mer support av din elektriker efter att installationen är gjord. Ett byte av elleverantör eller router kan innebära att både den installerade laddboxen och styrningen av belysningen slutar fungera eftersom wifi-uppkopplingen har förändrats. Allt hänger ihop!

 

Om Oppunda El

Oppunda El AB är delägare i Svenska Elkedjan AB och erbjuder företag, industrier, kommuner, landsting och privatpersoner i Mälardalen med omnejd en heltäckande och ändamålsenlig service. Deras välutbildade elektriker, konstruktörer och projektledare har lång och gedigen erfarenhet av installationer, service och reparationer med många specialkompetenser inom elektricitet.

Oppunda El AB har kompetens inom konstruktion, inbrott- och brandlarm, passersystem, kameraövervakningssystem, låssystem, antenn, data-fiber, smarta-hem lösningar såsom KNX och Fibaro samt vitvarureparationer.