Företag

Privat

21 oktober 2022
Sensor Online

Spara el och pengar -så här gjorde BRF Kungsfågeln

Många bostadsrättsföreningar kan nog känna igen sig. Man har hyffsad koll på vad man vill, eller kanske rentav måste, göra men hur man faktiskt går till väga är lurigare. Och hur gör man enklast? Hur får man till exempel bäst koll på sin elförbrukning?

BRF Kungsfågeln i Strängnäs ville få koll och kontroll på sin elförbrukning, inte minst givet dagens elpriser, men även för att kunna vara så rättvis som möjligt när man debiterar sina medlemmar. Olika medlemmar/boende gör så klart åt olika mycket el.

Det var då de fick höra om Lykil, del av Elkedjan, och hur Lykil hjälpt andra föreningar med Elkedjans koncept STYRA. Ett samtal senare var elektrikern Magnus Löfberg från Lykil på plats och gjorde en grundlig genomgång av föreningens förutsättningar och behov. Magnus berättar:

Med 104 lägenheter fördelat på 7 fastigheter såg jag direkt att här kunde vi verkligen hjälpa till. Både att mäta och att hjälpa dem att spara el. Vet man vad som förbrukar mest kan man också spara mer.

Tillsammans med Elkedjan tog Lykil fram en offert baserad på mätsensorer och portalen Sensor-Online. All data som samlas in blir lätt att få koll på, man kan hämta ut statistik och mycket mer. Till BRF Kungsfågelns förvåning innebar även installationen inga stora ingrepp i fastigheten.

Med 107 lägenheter såg vi ju kilometervis med kabel, hål i väggar och åtskilliga timmar installation framför oss” berättar styrelsen.

Men med produkter från Nodeledge i händerna på riktiga elektriker kan man istället göra alltihop trådlöst. Trådlösa sensorer som mäter elförbrukningen i varje lägenhet och som sedan skickar upp all data till portalen Sensor-Online. Full koll, enkelt.

Installationen gick både fortare och blev billigare än vad vi tänkt oss. Portalen är mycket lättanvänd och ger mersmak. Vi har t ex redan sett att på fem dagar hade en lägenhet gjort åt 3,5 kWh och en annan 116 kWh. Snacka om koll!” fortsätter styrelsen.

Magnus på Lykil, del av Elkedjan, summerar STYRA, Nodeledge och Sensor-Online i tre punkter:

-Enklare än man tror. Installationen är trådlös, minimalt med kablar, minimalt med ingrepp på fastigheten. Lätt att komma igång i portalen.

-Ju mer man kan mäta desto mer vet man. Full koll gör att man lättare kan ta rätt beslut och inte minst spara rejält med el. Dessutom blir debiteringen av medlemmarna desto rättvisare.

-Skalbar lösning. Det går enkelt att lägga till fler sensorer, inte bara för el utan även för t ex temperatur och vatten. Allt samlat i samma portal. Med

Att styra och mäta är en del av det vi på Elkedjan kallar Smart Energi. En helhetslösning som energieffektiviserar din fastighet och kapar kostnader.

Inom Smart Energi kan vi även skapa helhetslösningar med både laddboxar, solceller, lagring och mycket mer. Lösningar där alla delar samarbetar optimalt. En trygg lösning för dig som kund som samtidigt är enkel att förstå och använda. Det är Smart Energi, på riktigt!

Boka din närmaste elektriker här så berättar vi gärna mer kring hur vi kan hjälpa din förening. Vi kan el. Vi är riktiga elektriker. Inget annat.