Företag

Privat

ICA Kvantum Jateknik Norrköpingimg 3314 1

Energisnålt och hemtrevligt

ICA Kvantum i Norrköping har fått ny belysning som får kunden att känna sig hemma.

ICA Kvantum i Norrköping har fått ny belysning som får kunden att känna sig hemma.

Att ICA Kvantum på Mirum Galleria i Norrköping är bra på mat vet Norrköpingsborna sedan tidigare. 2023 blev butiken nämligen utsedd till Årets matbutik i Norrköping!

För handlaren Christian Anderstedt är helhetsupplevelsen viktig, och han vill att miljön i butiken ska kännas välkomnande. Under våren 2024 har man satsat på ny allmänbelysning i hela butiken för att skapa ett behagligare miljö och gamla uttjänta lysrörsarmaturer har ersatts av moderna och energieffektiv LED-belysning.

– Vi funderade på vilken färgtemperatur vi skulle använda i butiken. Nu för tiden används ofta ett kallare ljus, men vi vill att vår butik ska kännas både välkomnande och hemtrevlig, så därför valde vi att använda ett varmare ljus, säger Christian.

Kvantumbutiken har under flera år flyttat om och ändrat i sina lokaler på Mirum Galleria vilket gjort att tidigare allmänbelysning med tiden blivit ojämnt placerad och gett ett rörigt intryck med både ljusare och mörkare sektioner i butiken.

När installationsfirman JA Teknik, del av Elkedjan, fick uppdraget att installera ny belysningen passade man även på att göra en ljusplanering för hela butiken. Den nya belysningslösningen har kombinerats med befintlig punktbelysning och är dessutom optimerad och anpassad efter butikens planering – 515 lysrörsarmaturer blev 286 LED-armaturer.
I butikens tak satt sedan tidigare en Tego-lösning, vilket gjorde att den nya installationen blev väldigt enkel med förmonterade snabbkopplingar i armaturerna.

– Den här typen av belysning går riktigt snabbt för oss att installera, och är väldigt flexibel för kunden, säger Calle Lindroth, elektriker hos JA Teknik. Skulle vi i framtiden behöva ändra något eller lägga till en armatur är det snabbt gjort.

Christian Anderstedt är nöjd.
– När jag fick förslaget från JA Teknik förväntade jag mig ett förslag på ett byte med lika många nya armaturer som jag hade. Det var en positiv överraskning att det blev betydligt färre armaturer – och ändå ser det så mycket bättre ut!

Installationen av allmänbelysningen hos ICA Kvantum, Galleria Mirum, genomfördes under ett par veckor i april 2024. I framtiden planeras ett skifte till LED-belysning i resten av lokalerna; inlastning, lager, personalutrymmen med flera. Där behövs en annan typ av LED-belysning med styrning som passar för olika utrymmen och behov.

 

Fakta:

Kund: ICA Kvantum, Mirum Galleria, Norrköping
Installatör: JA Teknik, Norrköping

Tidigare belysningslösning:
515 lysrörsarmaturer T5 (2x49W)
Energiförbrukning: 334 000 kWh
Ljusflöde: 290 Lux

Ny belysningslösning:
286 LED-armaturer 74W
Färgtemperatur: 3000K
Energiförbrukning: 114 000 kWh
Ljusflöde: 360 Lux

Preliminär energibesparing: 72 procent